Veelgestelde vragen

VRAGEN OVER DE GEBARENCHALLENGE

Is het een probleem als ik tijdens de GebarenChallenge op vakantie ga?

Nee, dit is geen probleem. Met wifi kun je vanaf elke locatie en vanaf elk apparaat inloggen op jouw online leeromgeving. Je kunt ook de gemiste filmpjes gemakkelijk terugkijken als je weer thuis bent. De filmpjes blijven na afloop van de GebarenChallenge nog een jaar online staan. Zolang kun je dus rustig (terug)kijken wanneer je wilt.

HOE VAAK KRIJG IK EEN NIEUW FILMPJE?

Het komende jaar tot 1 februari 2020 ontvang je elke week op vrijdag een nieuw filmpje in je leeromgeving. 

Ontvang ik elke week het filmpje op dezelfde tijd?

Op 1 februari ontvang je je eerste filmpje om 10.00 uur. Daarna kan de tijd variëren tussen ’s morgens tot ‘s avonds. maar je ontvangt ALTIJD op vrijdag een mailtje wanneer er een nieuwe aflevering in je leeromgeving klaarstaat. Ik schrijf deze mailtjes altijd persoonlijk en ook op de dag zelf omdat ik op deze manier de meeste feeling met jou en de andere Challengers houdt. Dat vind ik gewoon superfijn, en dat is ook de reden dat de tijd van mijn mailtjes nogal kan variëren.

KAN IK DE FILMPJES TERUGKIJKEN?

Jazeker. In je leeromgeving kun je alle filmpjes terugkijken die tot dit moment zijn vrijgegeven. In week 1 is dat 1 filmpje. In week 10 zijn dat 10 filmpjes enzovoorts. Na afloop van de GebarenChallenge kun je alle filmpjes nog 1 jaar terugkijken. Dus in totaal behoudt je 2 jaar toegang tot je account. 

Ik kan moeilijk leren. Hoe weet ik of deze manier van gebaren leren wél voor mij werkt?

Ik vertel je eerst even hoe mijn aanpak is ontstaan. Mijn moeder had namelijk altijd de grootste moeite om gebaren te onthouden. Ze kon het niet helpen, maar de gewone reguliere gebarencursussen waren voor haar geen uitkomst. Ze voelde zich enorm onzeker en zei altijd tegen iedereen: ‘Ik kan dat niet’. Toen zijn we gaan kijken naar welke manier dan wél zou kunnen werken. En zo is de opzet van de GebarenChallenge ontstaan. Wat het anders maakt, is mijn rustige tempo, uitleg bij gebaren en het geven van ezelsbruggetjes. Je kunt zelf eens rustig kijken hoe het werkt want ik heb een mini-aflevering gemaakt als kennismaking. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je deze direct in je mailbox. Klik hier om deze aflevering op te vragen.

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan oefenen?

Je ontvangt elke week 1 nieuw filmpje met 10 nieuwe gebaren + uitgebreide uitleg. Zo’n filmpje duurt ongeveer 10 – 15 minuten. Soms nog wat korter. De meeste deelnemers hebben daarna nog wel wat extra oefening nodig zodat gebaren ook blijven hangen. Als je geen behoefte meer hebt aan de uitleg, dan kun je ook een tweede filmpje openen in je leeromgeving, met alléén de gebaren. Dus zonder uitleg. Op deze manier kun je snel achter elkaar de gebaren herhalen.

Ik ben links, is dat een probleem? Verandert dan de betekenis van het gebaar?

Dat is geen probleem, je kunt gewoon met links gebaren! Er zijn ook veel dove mensen die linkshandig zijn en voor wie Gebarentaal hun moedertaal is. Zij gebaren ook gewoon met links. Ik ben zelf rechtshandig, maar je kunt de gebaren in mijn filmpjes gewoon spiegelen zoals het voor jou natuurlijk voelt. Je zult dit waarschijnlijk automatisch doen als je naar mijn gebaren kijkt. Heel simpel voorbeeld: als ik met rechts op mijzelf wijs als gebaar voor ‘ik’ dan kun jij dit dus gewoon met je linkerhand doen. Zo kun je alle gebaren heel makkelijk spiegelen. Je verandert zeker niet de betekenis van gebaren of zo, door met links te gebaren. Gewoon lekker doen dus!

Kan ik de filmpjes ook downloaden?

Nee helaas, het is niet mogelijk om de filmpjes te downloaden. Je kunt ze wel altijd bekijken in je online leeromgeving met internetverbinding. Als je op vakantie gaat en de filmpjes niet kunt bekijken, dan kun je ze gewoon later terugkijken. Je vindt alle eerdere filmpjes in je online leeromgeving. Je behoudt in totaal 2 jaar toegang tot je leeromgeving.

Ik kan maar 1 hand gebruiken, kan ik ook met 1 hand gebaren?

Er zijn meerdere deelnemers die 1 hand kunnen gebruiken en toch met veel plezier gebaren leren. Je hebt 1-hand gebaren en 2-handen gebaren. Wat je doet bij 2-handen gebaren: je maakt de belangrijkste beweging van een gebaar. Bijvoorbeeld het gebaar voor KOFFIE is een 2-handen gebaar. Met je ene hand hou je denkbeeldig de koffie molen vast, met je andere hand ‘maal’ je de bonen. De belangrijkste beweging in dit gebaar is het malen van de bonen. Dit gebaar doe je dan met jouw werkzame hand. De stelregel die je ongeveer kunt aanhouden is: ik ben rechts, dan kun je de beweging die ik met mijn rechterhand maak, aanhouden als belangrijkste beweging die jij kunt leren. Als je links bent, kun je deze beweging gewoon spiegelen. Weetje: er zijn veel dove mensen die met elkaar Facetimen en dus naar elkaar gebaren via hun mobiel. Maar vaak zijn ze onderweg en houden met hun ene hand hun mobiel vast, terwijl ze met hun andere hand gebaren. Dus in deze gevallen gebaren wij ook met 1 hand. En dat wordt echt prima begrepen!

Ik heb een vinger die ik niet kan strekken. Kan ik dan wel gebaren leren of zeg ik dan iets stoms?

Geen probleem! Gewoon lekker gebaren en je kromme / scheve / halve vinger mag lekker helemaal zichzelf zijn. J Als je goed oplet, zul je in de filmpjes ook zien dat mijn pink een neiging heeft om los van mijn vingers te staan. Inmiddels heb ik er wat meer controle over, maar in oude filmpjes valt het flink op. Geen probleem allemaal!

Ik heb eerder een cursus gevolgd bij een andere organisatie en kreeg maar net een voldoende. Ik voel me nu heel onzeker maar wil het wel graag kunnen. Is de GebarenChallenge iets voor mij?

In de GebarenChallenge gaat het om plezier en communicatie. Ik geef geen cijfers, beoordelingen, certificaten etc. Mijn graadmeter van succes is of jij plezier hebt in gebaren!

Ik zal een voorbeeld geven: vorig jaar deed een oma van een doof meisje mee aan de GebarenChallenge. Ze vond het nog vaak best lastig om de gebaren te onthouden, maar ze leerde van mij dat het om plezier en communicatie gaat, en niet om perfectie. Op een gegeven moment kwam haar kleindochter voor het eerst bij oma logeren. En wat gebeurde er toen? Deze geweldige oma liet al haar géne los. Ze gebaarde dat het een lieve lust was, en wat ze niet meer wist, dat verzinde ze erbij. Haar kleindochter vond het geweldig en hielp haar oma met gebaren die ze niet meer wist. Ze hebben zó gelachen en samen een onvergetelijke herinnering gemaakt. Deze oma voelde dat ze écht contact had met haar meisje en daar waren geen hoortoestellen of CI bij nodig.

Kijk, en dát is voor mij de graadmeter van succes. Als je zelf even wilt kijken hoe mijn aanpak is, kijk dan even hier op mijn website. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je automatisch een gratis mini-aflevering. 

Krijg ik in de GebarenChallenge ook een overhoring?

Nee, de GebarenChallenge is een online programma, die je kunt volgen wanneer het jou goed uitkomt. Wat we wél doen is dit: om de 10 weken gebaren we een verhaaltje met alle de geleerde gebaren. De tekst van het verhaaltje kun je downloaden zodat je kunt oefenen om te kijken welke gebaren je onthouden hebt. Je kunt het daarna checken aan de hand van mijn filmpje waarop ik het verhaaltje gebaar. Maar nogmaals, dit is dus alleen leuk voor jezelf om te weten en niet verplicht.

Ontvang ik na afloop een certificaat?

Nee, wij geven geen certificaat af.

Hoelang kan ik de filmpjes terugkijken?

Je behoudt na inschrijving 2 jaar toegang tot de filmpjes. Je kunt de filmpjes na afloop van de challenge dus nog 1 jaar terugkijken.

Ik heb al eerder meegedaan met de GebarenChallenge, is deze vernieuwde editie dan ook interessant voor mij?

Ja! De GebarenChallenge 2019 bestaat voor 50% uit nieuwe thema’s en gebaren! Perfect dus om gebaren te herhalen en tegelijkertijd nieuwe gebaren te leren.

Bovendien is er extra materiaal bijgekomen, waaronder:

  • een uitgebreide module met begroetingen
  • een uitgebreide module over het handalfabet, inclusief oefeningen om het aflezen van het handalfabet gemakkelijker te maken
  • de miniworkshop Ontdek je eigen naamgebaar

Verder krijg je nu toegang tot je eigen, persoonlijke online leeromgeving. Hierin kun je bijvoorbeeld bij elke aflevering de woordenlijst downloaden zodat je nog makkelijker kunt oefenen. Maar we hebben ook geluisterd naar de vraag om een filmpje met alléén de gebaren, zonder uitleg. Dus je vindt nu in je leeromgeving per week 2 filmpjes: 1 uitgebreid filmpje met uitleg, en 1 filmpje met alleen de gebaren zodat je snel kunt terugkijken en herhalen.

VRAGEN OVER GEBARENTAAL

Is Gebarentaal internationaal?

Nee, Gebarentalen zijn over de hele wereld lokaal ontstaan en ontwikkeld. Net als gewone talen, zoals bijvoorbeeld het Engels, Nederlands en Duits, die ook lokaal zijn ontstaan. Vroeger was er natuurlijk ook nog geen internet of televisie. Dove mensen in Nederland leefden in hun eigen community en hadden geen contact met bijvoorbeeld dove mensen in Engeland en hadden dus geen idee hoe zij daar gebaarden. Op deze manier is dus hier de Nederlandse Gebarentaal ontstaan en in Engeland de Engelse Gebarentaal. Er bestaan nog veel meer Gebarentalen, zoals de Vlaamse Gebarentaal, Amerikaanse Gebarentaal, Noorse Gebarentaal etc.

Bestaan er verschillende versies van Gebarentaal in Nederland?

Ook in Nederland heeft Gebarentaal zich op verschillende plekken anders ontwikkeld. Vroeger hadden dove mensen in Amsterdam bijvoorbeeld weinig of geen contact met dove mensen in Groningen. Dus ontstonden er voor verschillende woorden ook andere gebaren. Tot ongeveer 20 jaar geleden. Toen kwam de behoefte aan één Nederlandse Gebarentaal. Toen is men begonnen om alle gebaren vast te leggen en te documenteren, om zo uiteindelijk te komen tot één Nederlandse Gebarentaal. Dit wordt gedaan door het Nederlands Gebarencentrum.

Voor sommige gebaren is de Amsterdamse ‘versie’ overgenomen. Voor andere gebaren juist weer de Groningse. Enkele gebaren zijn opgenomen met beide versies. In (denk ik) alle cursussen die je nu kunt volgen, maar zeker in de GebarenChallenge, leer je de gestandaardiseerde gebaren, die opgenomen zijn door het Nederlands Gebarencentrum.

Maar het kán dus zijn dat je in de praktijk iemand treft die nét een ander gebaar heeft voor een woord. Bijvoorbeeld iemand die net een ‘oud’ gebaar gebruikt, terwijl jij net het nieuwe gebaar hebt geleerd. 

Ik zou zeggen: wees lekker nieuwsgierig en probeer ook de andere gebaren te begrijpen en te leren. Het maakt uiteindelijk in de praktijk weinig uit waar ze vandaan komen. Het belangrijkste is, dat je plezier heb in communicatie en dat je elkaar ermee kunt begrijpen. 

Wat is het verschil tussen Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende Gebaren?

Nederlandse Gebarentaal (NGT) is zonder stem en heeft een eigen grammatica. Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) volgt het gesproken Nederlands (dus ook de grammatica van het Nederlands) en je ondersteunt daarbij je woorden met gebaren. De gebaren zelf zijn hetzelfde. Je kunt dus in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en goedhorende mensen die gebarenvaardig zijn. 

Zijn de gebaren van Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende Gebaren wel hetzelfde?

Jazeker! Je kunt in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en goedhorende mensen die gebarenvaardig zijn.