fbpx

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ik ben linkshandig, is dat een probleem?

Nee, dat is zeker geen probleem. Er zijn ook dove mensen die linkshandig zijn en voor wie gebarentaal hun moedertaal is. Bianca is rechtshandig. De gebaren die zij met rechts maakt, maak jij met links. Onno, die in de vraag-en-antwoordwebinars steeds tien vragen beantwoordt, is linkshandig.

Is gebarentaal internationaal?

Nee, gebarentaal is niet internationaal. In elk land hebben dove mensen in de loop van de tijd hun eigen gebarentaal ontwikkeld. Zo heb je bijvoorbeeld de Vlaamse Gebarentaal, Amerikaanse Gebarentaal, Franse Gebarentaal, enzovoorts.

Ik heb al een keer meegedaan, is deze Gebarenchallenge nieuw?

De Gebarenchallenge is hetzelfde programma dat elk jaar wordt herhaald. Alleen als je eerder hebt meegedaan in 2017 of 2018 is deze Gebarenchallenge voor jou wel nieuw.

Ik heb eerder meegedaan, tot wanneer hou ik toegang tot de lessen?

Kijk hieronder in welk jaar je hebt ingeschreven, daarnaast zie je tot wanneer je toegang hebt. 

  • 2019: je houdt toegang tot alle video’s t/m 31 januari 2021.
  • 2020: je houdt toegang tot alle video’s t/m 31 januari 2022.
  • 2021: je houdt toegang tot alle video’s t/m 31 januari 2023.
  • 2022: je houdt toegang tot alle video’s t/m 31 januari 2024.

Ben ik verplicht om elke week mee te doen?

Nee, je bent tot niets verplicht en volgt het programma zoals je zelf wilt.

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan oefenen?

Een les met 10 nieuwe gebaren duurt ongeveer 10 – 15 minuten. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je daarnaast wilt nemen om de geleerde gebaren te herhalen.

Ik ga op vakantie, is dat een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Als je een internetverbinding hebt kun je op vakantie je lessen gewoon blijven volgen. Of je kijkt ze na je vakantie terug.

Hoe lang kan ik de filmpjes terugkijken?

Na afloop van de Gebarenchallenge (het eerste jaar) heb je nog een heel extra jaar toegang tot alle lessen.

Krijg ik ook een overhoring?

Nee, je krijgt geen overhoring, toets of examen.

Ontvang ik na afloop een certificaat?

Nee, je ontvangt geen certificaat.

Hoe kan het dat je de Gebarenchallenge voor zo’n lage prijs aanbiedt?

Heel simpel. Ik wil deze prachtige cursus voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Hoe meer mensen gebarentaal leren, hoe makkelijker het wordt voor heel veel mensen om met elkaar te communiceren. Om zichzelf verstaanbaar te maken en met elkaar te verbinden. Zo zullen steeds minder mensen zich buitengesloten voelen. Daar hoort een lage prijs bij.

Wat doe ik als ik wil weten wat mijn naamgebaar is?

Als je je inschrijft voor de Gebarenchallenge ontvang je automatisch toegang tot de online workshop Bedenk je eigen naamgebaar. Hierin krijg je uitleg over wat een naamgebaar is, hoe het werkt, en tips hoe je voor jezelf of iemand anders een naamgebaar kunt bedenken. Superleuk!

Wat doe ik als ik graag wil weten wat een bepaald gebaar is?

Met duizenden deelnemers lukt het niet om alle individuele vragen naar gebaren te beantwoorden. Wat je kunt doen: stuur je vraag naar support@gebarenchallenge.nl. Dan komt je vraag op een lijst voor de vraag-en-antwoordwebinars. Wij maken een keus uit deze lijst en wie weet beantwoorden wij jouw vraag! Elke webinar komen er tien aan bod.

Wat doe ik als ik een vraag heb voor het maandelijkse vraag-en-antwoordwebinar?

Leuk! Stuur je vraag naar support@gebarenchallenge.nl. Mijn team zet je vraag op een lijst met alle ingezonden vragen. Daar kiezen we elke maand tien vragen uit om in het webinar te beantwoorden.

Voor wie is de Gebarenchallenge geschikt?

Echt voor iedereen: van baby’s tot aan ouderen. Bij mijn weten is de jongste deelnemer 2 jaar en de oudste 97.

Wat is het verschil tussen babygebaren en de gebaren die ik in de Gebarenchallenge leer?

Er is geen verschil. Babygebaren en alle gebaren die je leert in de Gebarenchallenge komen uit de Nederlandse Gebarentaal. Welke gebaren precies aan bod komen kan natuurlijk wel verschillen.

Ik ken de basisgebaren al. Is de Gebarenchallenge dan nieuw voor mij?

Dat is afhankelijk van welke gebaren je al kent. Ken je bijvoorbeeld alleen de gebaren voor begroetingen, dan haal je je hart op in deze cursus want er komt een scala aan onderwerpen aan bod. We besteden bijvoorbeeld veel aandacht aan de seizoenen en gebaren die bij speciale gelegenheden horen, zoals valentijnsdag en de feestdagen.

Komt er een vervolg op de Gebarenchallenge?

Ja, er komt een vervolg, maar het is nog niet bekend in welke vorm en wanneer dit beschikbaar is.

Zijn de video’s ondertiteld?

Ja alle video’s in de Gebarenchallenge zijn ondertiteld. Klik op het knopje CC rechtsonder in beeld om de ondertiteling aan te zetten. Zie afbeelding hieronder.

Ontvang ik elke week het filmpje op dezelfde tijd?

Vanaf 1 februari 2022 vind je elke dinsdag om 10.00 uur de nieuwste les in je online leeromgeving. Je kunt inloggen via de roze knop in mijn laatste mail.

Hoe je inlogt? Je ziet het in deze video. 

Kan ik de filmpjes terugkijken?

Ja. Vanaf 1 februari wordt elke week een nieuwe les vrijgegeven. Deze kun je (terug)kijken in je online leeromgeving wanneer het jou goed uitkomt.

Kan ik de filmpjes ook downloaden?

Nee, het is niet mogelijk om de filmpjes te downloaden.

Ik kan maar één hand gebruiken, kan ik ook met éé hand gebaren?

Ja dat kan zeker. Ook dove mensen gebaren soms met één hand, bijvoorbeeld als ze met elkaar videobellen. Mobiel vasthouden met de ene hand, en met de andere hand gebaren. Of zelfs tijdens het autorijden: met één hand het stuur vasthouden en de andere hand gebaren.

Ik heb een vinger die ik niet kan strekken. Kan ik dan wel gebaren leren of zeg ik dan iets stoms?

Geen probleem! Gewoon lekker gebaren, je kromme / scheve / halve vinger mag lekker helemaal zichzelf zijn. Veel dove mensen hebben hetzelfde als jij, en die laten zich ook niet tegenhouden. Als je goed oplet, zie je in mijn filmpjes dat mijn pink ook een neiging heeft om los van mijn andere vingers te staan.

Ik heb eerder een cursus gevolgd bij een andere organisatie en kreeg maar net een voldoende. Ik voel me nu heel onzeker maar wil het wel graag kunnen. Is de gebarenchallenge iets voor mij?

Ik begrijp je heel goed, want ik heb iets soortgelijks zelf vroeger ook meegemaakt. Mijns inziens is het niet het allerbelangrijkst om perfect te gebaren, en kan het niet te weinig of te langzaam. Elk gebaar dat je maakt is waardevol. Met elk gebaar dat je maakt, heb je contact met de ander. Het succes zit ‘m in het contact met de ander. Het gaat om plezier en gewoon doen. Ik geef dus ook geen cijfers, beoordelingen, certificaten etc. Mijn graadmeter van succes is of jij plezier hebt in gebaren, want als jij er plezier in hebt, dan weet ik zeker dat je er in een gesprek ook wel uit zult komen met gebaren. Perfecte handvormen of niet, dan ben je echt wel geslaagd.

Gebarentaal

Zijn de gebaren van Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met ondersteunende gebaren (NmG) wel hetzelfde?

Jazeker, je kunt in zowel NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebarenvaardig zijn.

Wat is het verschil tussen Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende gebaren?

Nederlandse Gebarentaal (NGT) heeft een eigen grammatica en wordt gebruikt zonder stemgeluid. Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) volgt het gesproken Nederlands (dus ook de grammatica van het Nederlands), en je ondersteunt daarbij je gesproken woorden met NGT-gebaren. De gebaren zelf zijn dus hetzelfde. Je kunt dus in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebaarvaardig zijn.

Bestaan er verschillende versies van gebarentaal in Nederland?

Nee, er is één Nederlandse Gebarentaal. Net als in gewoon gesproken Nederlands, zijn hier en daar variaties, zoals je ook verschillende dialecten hebt. Ouderen gebaren soms een beetje anders dan jongeren, en mensen uit bepaalde regio’s hebben soms ook hun eigen gebaren. Maar net zoals je overal gewoon Nederlands kunt praten in Nederland, kun je ook met de gebaren die je leert in de Gebarenchallenge overal uit de voeten.

Bedrijven en scholen

Kan ik meedoen met mijn bedrijf of school?

Superleuk! Dit is zeker mogelijk.

  • Doe je mee met 20 personen of meer, dan ontvang je een groepskorting van 10% op je factuur.
  • Doe je mee met 100 personen of meer? Dan ontvang je 20% korting op je factuur.

Je kunt ons mailen op support@gebarenchallenge.nl, met daarin de gegevens voor het kunnen versturen van de factuur en de namen van alle deelnemers (in Excel aangeleverd, met in aparte kolommen voornaam, achternaam en mailadres).

Heb je toch nog een vraag?

Heb je toch nog een onbeantwoorde vraag?
Neem dan contact op met mijn team via onderstaande knop.
Zij proberen jouw vraag op werkdagen binnen 48 uur te beantwoorden.