Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ik ben linkshandig, is dat een probleem?

Dat is geen probleem, je kunt gewoon met links gebaren! Er zijn ook veel dove mensen die linkshandig zijn en voor wie gebarentaal hun moedertaal is. Zij gebaren ook gewoon met links. Ik ben zelf rechtshandig, maar je kunt de gebaren in mijn filmpjes gewoon spiegelen zoals het voor jou natuurlijk voelt. Je zult dit waarschijnlijk automatisch doen als je naar mijn gebaren kijkt. Heel simpel voorbeeld: als ik met rechts op mijzelf wijs als gebaar voor ‘ik’ dan kun jij dit dus gewoon met je linkerhand doen. Zo kun je alle gebaren heel makkelijk spiegelen. Je verandert zeker niet de betekenis van gebaren of zo, door met links te gebaren. Gewoon lekker doen dus!

Ik heb al een keer meegedaan, is deze GebarenChallenge nieuw?

Heb je in 2017 of 2018 meegedaan? Dan is deze GebarenChallenge voor jou nieuw.

Heb je in 2019 of 2020 meegedaan? Dan ken je deze GebarenChallenge al.

Tot wanneer houd je toegang?

  • 2019: je houdt toegang tot alle video's t/m 31 januari 2021.
  • 2020: je houdt toegang tot alle video's t/m 31 januari 2022.
  • 2021: je houdt toegang tot alle video's t/m 31 januari 2023.
Is gebarentaal internationaal?

Nee, Gebarentalen zijn over de hele wereld lokaal ontstaan en ontwikkeld. Net als gewone talen, zoals bijvoorbeeld het Engels, Nederlands en Duits, die ook lokaal zijn ontstaan. Vroeger was er natuurlijk ook nog geen internet of televisie. Dove mensen in Nederland leefden in hun eigen community en hadden geen contact met bijvoorbeeld dove mensen in Engeland en hadden dus geen idee hoe zij daar gebaarden. Op deze manier is dus hier de Nederlandse Gebarentaal ontstaan en in Engeland de Engelse Gebarentaal. Er bestaan nog veel meer Gebarentalen, zoals de Vlaamse Gebarentaal, Amerikaanse Gebarentaal, Noorse Gebarentaal etc.

Ben ik verplicht om elke week mee te doen?

Nee je bent tot niets verplicht. De Nederlandse GebarenChallenge is een online gebarencursus die je in je eigen tempo kunt doorlopen. Er zijn deelnemers die elke week meedoen, maar er zijn ook deelnemers die in de loop van het jaar aanhaken bij thema’s die ze extra aanspreken. Doe dus wat voor jou werkt! Je hebt ook de tijd want na afloop van het jaar, heb je nog een jaar toegang tot alle filmpjes. Dit zit gewoon bij de prijs inbegrepen.

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan oefenen?

Je ontvangt elke week 1 nieuw filmpje met 10 nieuwe gebaren + uitgebreide uitleg. Zo’n filmpje duurt ongeveer 10 – 15 minuten. De meeste deelnemers hebben daarna nog wel wat extra oefening nodig zodat gebaren ook blijven hangen. Als je geen behoefte meer hebt aan de uitleg, dan kun je ook een tweede filmpje openen in je leeromgeving, met alléén de gebaren. Dus zonder uitleg. Op deze manier kun je snel achter elkaar de gebaren herhalen.

Ik ga op vakantie, is dat een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Dat is het fijne van de GebarenChallenge: het is een online programma, die je kunt volgen in je eigen tijd en tempo, waar en wanneer je maar wilt. Ben je op vakantie? Met wifi kun je vanaf elke locatie en vanaf elk apparaat inloggen op jouw online leeromgeving. Maar als je het fijner vindt, kun je ook de filmpjes lekker terugkijken als je weer thuis bent.

Hoe lang kan ik de filmpjes terugkijken?

In het pakket zit in totaal twee jaar lang toegang tot de online leeromgeving inbegrepen. 

Krijg ik ook een overhoring?

Nee, de GebarenChallenge is een online programma, die je kunt volgen wanneer het jou goed uitkomt. Wat we wél doen is dit: 4x per jaar oefenen we een gebarenverhaal met alle geleerde gebaren. Dit is een leuke manier om voor jezelf te kijken welke gebaren je nog weet en om te herhalen. 

Ontvang ik na afloop een certificaat?

Nee, je ontvangt geen certificaat

Hoe kan het dat je de GebarenChallenge voor zo’n lage prijs aanbiedt?

Heel simpel. Ik wil deze prachtige taal voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Het is mijn missie dat iedereen in Nederland basiskennis van gebaren heeft. Zodat niemand zich meer buitengesloten voelt en communicatie leuker en makkelijker wordt.

Ik wil weten wat mijn naamgebaar is?

Met duizenden deelnemers is het helaas niet mogelijk om iedereen persoonlijk een naamgebaar te geven. In de bonusvideo 'Naamgebaren' leg ik je uit hoe je aan jouw naamgebaar kunt komen.

Ik wil graag weten wat een bepaald gebaar is?

Met duizenden deelnemers is het niet te doen om alle individuele vragen naar gebaren te beantwoorden. Maar voor de deelnemers van de GebarenChallenge neem ik elke maand een vraag en antwoord-video op waarin ik 10 vragen van deelnemers beantwoord. Vaak zitten hier ook ‘wat is het gebaar voor…’ vragen bij die ik beantwoord.

Voor wie is de GebarenChallenge geschikt?

Echt voor iedereen: van baby's tot aan ouderen. Bij mijn weten is de jongste deelnemer 2 jaar en de oudste 97.

Wat is het verschil tussen babygebaren en de gebaren die ik in de GebarenChallenge leer?

Geen. Babygebaren en alle gebaren die je leert in de GebarenChallenge komen uit de Nederlandse Gebarentaal. 

Ik ken de basisgebaren al. Is de GebarenChallenge dan nieuw voor mij?

Dat is helemaal afhankelijk van welke gebaren je al kent. Als je alleen de begroetingen kent, dan haal je je hart op in deze cursus want er komt een scala aan onderwerpen aan bod.

Komt er een vervolg op de GebarenChallenge?

Ik ben nog aan het nadenken over de vorm, maar er komt dit jaar wel een nieuwe cursus die een prachtige aanvulling is op de GebarenChallenge. Meer informatie volgt later dit jaar. Je ontvangt hierover van mij een e-mail.

Bedrijven en scholen

Ik wil meedoen met mijn bedrijf of school?

Wat ontzettend leuk! Dit is zeker mogelijk. Vanaf 10 personen ontvang je 10% korting op je factuur. Vanaf 50 personen ontvang je ook 10% korting, en een gave bonus in de vorm van een live online workshop van Bianca. Je kunt ons mailen op support@gebarenchallenge.nl, met daarin de gegevens voor het kunnen versturen van de factuur en de namen van alle deelnemers (in Excel aangeleverd, op volgorde van voornaam, achternaam en mailadres).

Webinar

Ik heb een vraag voor het maandelijkse vraag en antwoord webinar:

Dit kun je sturen naar mijn team op support@gebarenchallenge.nl. Mijn team zet deze op een lijst met ingezonden vragen. Elke maand kies ik 10 vragen uit die ik in een vraag & antwoord webinar beantwoord. Ik kan het dus niet beloven, maar het is dus wel mogelijk dat jouw vraag op deze manier toch nog wordt beantwoord. 

Andere vragen OVER DE GEBARENCHALLENGE

Zijn de video's ondertiteld?

Ja alle video’s in de GebarenChallenge zijn ondertiteld. Klik op het knopje CC rechtsonder in beeld om de ondertiteling aan te zetten. 

Ontvang ik elke week het filmpje op dezelfde tijd?

Elke maandag kun je vanaf 10.00 uur de nieuwste les terugvinden in de online omgeving. Je kunt inloggen via de roze knop in mijn laatste mail.

Hoe je inlogt? Je ziet het in deze video. 

Kan ik de filmpjes terugkijken?

Jazeker. In je leeromgeving kun je alle filmpjes/lessen terugkijken die tot dat moment zijn vrijgegeven. In week 1 is dat één filmpje. In week 10 zijn dat tien filmpjes enzovoorts. Na afloop van de GebarenChallenge kun je alle 53 filmpjes nog een jaar terugkijken. Deze extra tijd geeft je de rust om het in je eigen tempo te doorlopen. 

Kan ik de filmpjes ook downloaden?

Nee helaas, het is niet mogelijk om de filmpjes te downloaden. Je kunt ze wel altijd bekijken in je online leeromgeving met internetverbinding. Als je op vakantie gaat en de filmpjes niet kunt bekijken, dan kun je ze gewoon later terugkijken. Je vindt alle eerdere filmpjes in je online leeromgeving. Je behoudt in totaal 2 jaar toegang tot je leeromgeving.

Ik kan maar 1 hand gebruiken, kan ik ook met 1 hand gebaren?

YES! Er zijn meerdere deelnemers die 1 hand kunnen gebruiken en toch met veel plezier gebaren leren.

Je hebt 1-hand gebaren en 2-handen gebaren. Wat je doet bij 2-handen gebaren: je maakt de belangrijkste beweging van een gebaar. Bijvoorbeeld het gebaar voor KOFFIE is een 2-handen gebaar. Met je ene hand hou je denkbeeldig de koffiemolen vast, met je andere hand ‘maal’ je de bonen. De belangrijkste beweging in dit gebaar is het malen van de bonen. Dit gebaar doe je dan met jouw werkzame hand.

Leuk weetje: wanneer dove mensen met elkaar Facetimen, gebaren ze met 1 hand en met de andere hand hou je je mobiel vast. Dus in deze gevallen gebaren wij ook met 1 hand. En dat wordt echt prima begrepen!

Ik heb een vinger die ik niet kan strekken. Kan ik dan wel gebaren leren of zeg ik dan iets stoms?

Geen probleem! Gewoon lekker gebaren en je kromme / scheve / halve vinger mag lekker helemaal zichzelf zijn. Als je goed oplet, zie je in mijn filmpjes dat mijn pink ook een neiging heeft om los van mijn vingers te staan. En denk je dat dove mensen zich laten tegenhouden om te gebaren als ze een kromme vinger hebben? Echt niet! Dus no worries en lekker gebaren.

Ik heb eerder een cursus gevolgd bij een andere organisatie en kreeg maar net een voldoende. Ik voel me nu heel onzeker maar wil het wel graag kunnen. Is de gebarenchallenge iets voor mij?

In de GebarenChallenge gaat het om plezier en communicatie. Ik geef geen cijfers, beoordelingen, certificaten etc. Mijn graadmeter van succes is of jij plezier hebt in gebaren!

Ik zal een voorbeeld geven: vorig jaar deed een oma van een doof meisje mee aan de GebarenChallenge. Ze vond het nog vaak best lastig om de gebaren te onthouden, maar ze leerde van mij dat het om plezier en communicatie gaat, en niet om perfectie. Op een gegeven moment kwam haar kleindochter voor het eerst bij oma logeren. En wat gebeurde er toen? Deze geweldige oma liet al haar géne los. Ze gebaarde dat het een lieve lust was, en wat ze niet meer wist, dat verzinde ze erbij. Haar kleindochter vond het geweldig en hielp haar oma met gebaren die ze niet meer wist. Ze hebben zó gelachen en samen een onvergetelijke herinnering gemaakt. Deze oma voelde dat ze écht contact had met haar meisje en daar waren geen hoortoestellen of CI bij nodig.

Kijk, en dát is voor mij de graadmeter van succes. Als je zelf even wilt kijken hoe mijn aanpak is, kijk dan even hier op mijn website. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je automatisch een gratis mini-aflevering. 

andere VRAGEN OVER GEBARENTAAL

Bestaan er verschillende versies van Gebarentaal in Nederland?

Nee, er is één Nederlandse Gebarentaal. Deze is gestandaardiseerd en vastgelegd bij het Nederlands Gebarencentrum. Deze gebaren leer je uiteraard ook in de GebarenChallenge.

Maar net als in het gewone Nederlands zijn in de loop van de tijd ook in Gebarentaal verschillende dialecten ontstaan. Daardoor kunnen sommige gebaren in de praktijk verschillen. Ik vind dit zelf juist erg leuk en het weerhoudt mij helemaal niet om met iedereen te gebaren. Het gebeurt namelijk zelden dat iemand een gebaar niet herkent. Net zoals Friezen ook gewoon het gesproken Nederlands begrijpen. Heel soms gebaart iemand: ‘Oh bij ons gebaar je BLOEM zo…’. En dat is leuk want dan leer je weer een tweede gebaar waardoor je gebarenkennis nog groter wordt.

Wat is het verschil tussen Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende gebaren?

Nederlandse Gebarentaal (NGT) is zonder stem en heeft een eigen grammatica. Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) volgt het gesproken Nederlands (dus ook de grammatica van het Nederlands) en je ondersteunt daarbij je woorden met gebaren. De gebaren zelf zijn hetzelfde. Je kunt dus in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebarenvaardig zijn. 

Zijn de gebaren van Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende gebaren wel hetzelfde?

Jazeker! Je kunt in zowel NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebarenvaardig zijn.

Heb je toch nog een vraag?

Heb je toch nog een onbeantwoorde vraag?
Neem dan contact op met mijn team via onderstaande knop.
Zij proberen jouw vraag op werkdagen binnen 48 uur te beantwoorden.