fbpx

Over ons

Waarom je bij ons succesvol leert gebaren!

Wist je dat gebarentaal meer dan 100 jaar verboden was? Op een congres in Milaan in 1880 besloten leerkrachten van dovenscholen over de hele wereld dat gebarentaal verboden moest worden. Gebarentaal werd levend gehouden achter gesloten deuren en op school moesten kinderen liplezen en zitten op hun handen. Bizar he?

Er zijn veel doven en slechthorenden in Nederland die nooit of pas laat gebarentaal hebben geleerd.

Ik (Bianca) ben daar één van. Als kind leerde ik nog wel gebaren, maar op een gegeven moment mocht het niet meer van school en ik herinner me dat moment nog supergoed! Ik was verbaasd en het voelde alsof me iets werd afgepakt.

Vele jaren later leerde ik alsnog gebarentaal. Via dove vrienden en door het volgen van cursussen.

Ik herinner me nog goed hoe ik met gigantische zweetkringen onder m’n oksels in de eerste lessen zat!

Mijn ervaringen met docenten zijn wisselend. De eerste cursus haakte ik na 1 les al af. Ik voelde me niet op m’n gemak bij de docent, hij was ongeduldig als ik hem niet gelijk begreep, hij was doof en praatte niet, maar schreef ook niets op, waardoor ik het gevoel had dat ik zweefde en geen grip had op wat ik aan het doen was. En dat was voor mij wel belangrijk om me veilig te voelen.

Weer jaren later kreeg ik echt de hoofdprijs met mijn docent, wat een geweldige man! Ook doof, praatte iets meer erbij waardoor hij makkelijker te volgen was voor mij, maar het grootste verschil was zijn houding. Waar ik bang was om iets fout te doen, voelde ik bij hem: je kan het niet fout doen, je kunt wél beter worden. En hij liet me voelen: gebarentaal is ook voor jou. Jij hebt het fundamentele recht om deze taal te gebruiken. Dat gevoel was ik wel kwijt geraakt namelijk, dus superbelangrijk dat hij dit teruggaf! En natuurlijk altijd humor, plezier en lachen tijdens de lessen. Voor wie dit leest en nieuwsgierig is: deze docent was Wim van Emmerik!

Ik weet dus precies hoe het is als je bang bent om iets verkeerd te gebaren.

Of het spannend vindt om gebarentaal te leren! Ik heb mijn lessen geleerd, en op basis van mijn ervaringen en die van anderen een eigen methode ontwikkeld die leuk, laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen. En dat resulteerde in de Gebarenchallenge. Een mega succesvolle gebarencursus waaraan meer dan 48.000 mensen mee hebben gedaan. De verhalen die ik terugkrijg met positieve ervaringen dankzij de gebarenchallenge, zijn echt ongelooflijk.

Vanuit mijn hart voel ik mijn missie om gebarentaal toegankelijk te maken voor jou en anderen.

Het wordt nog te vaak weggestopt, nog steeds. Maar het is belangrijk dat mensen een keus krijgen. Dat niet voor jou bepaald wordt, dat gebarentaal niets voor jou is. Maar dat je zelf de kans krijgt om te ervaren wat het voor jou kan doen.

Ik had als kind die kans ook moeten krijgen. Ik heb mijn recht teruggekregen. En ik zeg het nu tegen jou: ook jij hebt recht op gebarentaal! Je mag het gebruiken, je eigen maken, en ervan genieten.

Op deze website geef ik samen met Onno jou een voorzet. Je eerste stappen in Gebarentaal.

Ik zou zeggen: pak je kans en geniet!

Liefs,
Bianca

Gezien bij:

Postadres (let op: géén bezoekersadres)
Anslijnstraat 33
2013 ED Haarlem

Social media:
Instagram: @gebarenchallenge
LinkedIn: /biancavanderhorst, /onnocrasborn

Bedrijfsinformatie