fbpx

g.Welkom bij GebarenTV!

Waar associeer jij gebarentaal mee? Heel waarschijnlijk toch wel met dove mensen. Maar wist je dat gebarentaal voor heel veel meer mensen belangrijk is? Daar vertel ik je vandaag meer over in deze vlog.

Toen ik 2017 begon met de Gebarenchallenge dacht ik dat ik ook dat gebarentaal toch vooral voor dove en slechthorende mensen belangrijk is. Maar nee! Ik heb sindsdien honderden berichten (en dat is geen overdrijven) gekregen van mensen die ook gebarentaal nodig hebben.

In deze vlog deel ik vier concrete voorbeelden:

  • Een vrouw met spraakproblemen die bijvoorbeeld alles moeten typen en waarvoor mensen weinig geduld hebben tot ze is uitgeschreven. Voor haar zou gebarentaal de uitkomst zijn, maar haar omgeving kan niet gebaren, dus ze blijft typen.
  • Een moeder schrijft over haar kind met een taalontwikkelingsstoornis die moeilijk uit zijn woorden kan komen, zeker als hij boos of gefrustreerd is, of juist heel blij is. Gebaren leren bleek de uitkomst en deze moeder merkt dat haar zoon rustiger en vrolijker is geworden.
  • Of een vader schrijft dat hij met zijn meervoudig gehandicapte (wel goedhorende) dochter elke week naar de Gebarenchallenge kijkt omdat gebaren haar helpen om aan haar ouders te laten weten wat ze wil. Hun communicatie is nu zoveel beter geworden en hun dochter voelt zich blijer!
  • Een vrouw die vertelt dat zij dyslectisch is, maar dat zij zelf vooral denkt dat ze een enorme beelddenker is en daarom altijd moeite heeft gehad met taal. Maar dus niet met GEBARENtaal. Ineens merkte ze dat ze de plaatjes in haar hoofd kon omzetten in ‘plaatjes’ met haar handen. Een enorme verrijking is dit voor haar!

Maar nog een geweldige tip die ik kreeg ná het opnemen van deze video:

“Zelfs voor horenden kan gebarentaal nog een uitkomst zijn als je je kind op afstand wilt motiveren of een hart onder de riem wilt steken. En bij bijv. autisme kan een gebaar soms meer rust geven, waar woorden voor nog meer prikkels zorgen. Daarnaast kan een kind met autisme dat verbaal niet sterk is en de juiste woorden niet vindt met een paar aangeleerde gebaren toch laten zien wat het bedoelt.”

Ik hoop dat ik met deze vlog kan laten zien dat gebarentaal niet alleen voor slechthorenden en doven belangrijk is, maar voor zoveel meer mensen! Ik wil me er ook voor blijven inzetten dat gebarentaal een erkende taal wordt en standaard ook op scholen gegeven gaat worden. Gelukkig doen al heel veel scholen mee aan de Gebarenchallenge. Dat is echt al een geweldige stap vooruit!

Als jij ook meer gebaren wilt leren, kijk dan even op de website: www.gebarenchallenge.nl!

Liefs en veel wapperplezier!
Bianca