fbpx

Op een zonnige voorjaarsdag in 2019 opende ik mijn laptop in mijn werkkamertje en las verrast een mail van iemand van de redactie van Klokhuis. Ze wilden graag een aflevering maken over gebaren en gebarentaal en of ik met ze mee zou willen denken? Ik moest het even een paar goed lezen natuurlijk, maar toen geloofde ik het echt. Wauw, wat een eer! En natuurlijk schreef ik terug dat ik dat graag wilde. 

Het bleek een flinke uitdaging, want er is zoveel over te vertellen en tegelijkertijd wil je ook dat het leuk en behapbaar is voor kinderen. De regisseur en redactie waren geduldig en luisterden rustig naar alles wat ik vertelde.  

Over de Nederlandse Gebarentaal die ruim 100 jaar onderdrukt is geweest en nu eindelijk op weg is naar een erkenning. [Update 2021: wettelijk erkend sinds 1 juli!] Over hoe de dove gemeenschap jarenlang deze prachtige taal levend heeft gehouden, vaak achter gesloten deuren omdat deze taal op scholen verboden was. Maar ik vertelde ze ook over de kracht van gebaren als ondersteuning van gesproken Nederlands. Dat dit juist weer veel gebruikt wordt door slechthorenden. Maar ook bijvoorbeeld door kinderen met taalontwikkelingsstoornissen zodat ze zich makkelijker en zonder frustraties kunnen uitten.  

De regisseur ging aan de slag en schreef een toegankelijk en leuk script om dit onderwerp voor jonge kinderen leuk en inzichtelijk te maken. Het resultaat van onze leuke en bijzondere samenwerking vind je hieronder. De uitzending is uitgezonden op 28 november 2019.  

Ik ben supertrots op Aliza, haar familie en iedereen die bij het maken van deze aflevering betrokken is geweest.  

En mijn grote dank aan de redactie van Het Klokhuis voor de fijne samenwerken EN voor het serieus nemen van mijn argumenten om de ondertiteling er ‘hard’ in te zetten. (dus niet alleen met teletekst 888). Zodat deze aflevering zodat deze aflevering standaard toegankelijk is voor doven, slechthorenden en iedereen anders die ondertiteling nodig heeft.  

Ik hoop intens dat deze aflevering bij zal dragen aan meer begrip en kennis over doof en slechthorend zijn, en over de kracht van Gebaren(taal)!   

Liefs,
Bianca

 

Heb je ons ook bij het Klokhuis gezien?

Leer nu de 5 “Hoe zeg je gedag” gebaren die ik ook aan Sasha en de klas van Aliza heb geleerd! Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang GRATIS de video.

Heb je de uitzending gemist?

Maak je geen zorgen! Je kunt hier de uitzending terugkijken.