fbpx

Ons team

GebarenChallenge Bianca Onno team

Bianca van der Horst is initiatiefnemer van de Nederlandse Gebarenchallenge en zelf slechthorend

Ik ben slechthorend geboren en heb van mijn handicap mijn kracht gemaakt. Met mijn persoonlijke verhaal en kennis over dit onderwerp zet ik me in om de samenleving toegankelijker te maken voor slechthorenden en doven. Maar het gaat eigenlijk verder dan dat: ik wil dat niémand zich meer buitengesloten hoeft te voelen en iedereen met elkaar kan communiceren.

Jarenlange ervaring
Ik werkte al ruim vijftien jaar met jonge en volwassen slechthorenden en dove mensen, waaronder tien jaar bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) en Effatha Guyot (tegenwoordig deel van Kentalis).

Om mijn kennis en ervaring als trainer te verdiepen vertrok ik in 2007 naar Zuid-Afrika om drie maanden te werken op een dovenschool. Daar leerde ik in sneltreinvaart de Zuid-Afrikaanse Gebarentaal en gaf de laatste maand workshops aan high school leerlingen.

Ondernemer in hart en nieren
In 2012 startte ik mijn eigen bedrijf: 100% Slechthorend. Met onder andere workshops, een informatieve website en netwerkborrels inspireerde ik honderden slechthorenden in Nederland om slim met hun gehoorverlies om te gaan. Daarnaast was ik de initiatiefnemer van het ‘slechthorendenbordje’ waarmee nu duizenden slechthorenden en doven in Nederland en België rondfietsen. Dit tweede bedrijf, Worldwide Visible, heb ik verkocht om me voluit te kunnen focussen op de Nederlandse Gebarenchallenge.

De Gebarenchallenge
De Challenge begon oorspronkelijk klein, met vrienden die mij vroegen of ik hen niet op mijn enthousiaste manier gebaren wilde leren. Dat zette me aan het denken, want inderdaad was er op het gebied van gebarentraining niet veel keuze. Dus ging ik met mijn ervaring, kennis en energie aan de slag en ontwikkelde een eigen methode.

Omdat iedereen drukke agenda’s had en ver uit elkaar woonde, was een online programma de oplossing. Dat bleek een schot in de roos. Voor mijn vrienden, maar al snel waren ook anderen dolenthousiast om kennis te maken met mijn unieke methode. Er schreven zich voor de eerste ronde in 2017 direct meer dan 500 mensen in. Inmiddels heb ik met de Gebarenchallenge al meer dan 35.000 mensen mogen begeleiden!

Mijn basis
Ik woon tegenwoordig in Zandvoort, lekker dicht bij zee. Ik houd enorm van thee en Tony Chocolonely melkchocolade!

Ik wil meer vakkennis en expertise in het team brengen. Ik voel me heel vereerd met de samenwerking met professor Onno Crasborn.

Als gebarentaalonderzoeker heb ik veel geleerd en ontdekt over de Nederlandse Gebarentaal. Dat gaf vanaf het begin heel veel voldoening, mijn nieuwsgierigheid (waterman!) werd zo bevredigd. Maar ik merkte ook hoe lastig het is om Nederlandse Gebarentaal (afgekort NGT) te leren: het is een echte taal. Zelf volgde ik de tolkenopleiding om de taal vloeiend te leren gebruiken. Ook dat tolken bleek trouwens een geweldig vak, waardoor ik een paar jaar als tolk heb gewerkt naast een deeltijdbaan aan de universiteit. Zowel via vrienden, kennissen en collega’s als tijdens mijn werk als tolk, merkte ik hoeveel onbegrip over gebarentaal er heerst onder horende mensen.

Gebarentaal als erkende taal in Nederland
Hopelijk gaat de wet Erkenning Nederlandse Gebarentaal uit 2020 daar iets in veranderen. Maar zo’n wet blijft papier, als niet veel meer mensen gebarentaal leren. Dat is mijn missie geworden als hoogleraar gebarentaal aan de Radboud Universiteit, waar ik vier dagen per week werk: om heel Nederland gebarentaal te laten leren. Op allerlei manieren. De Gebarenchallenge is een geweldige kennismaking met de woordenschat van NGT: door spraakondersteunende gebaren te gebruiken, wordt je spraak visueler en toegankelijker. En je zet een eerste stap naar het leren van NGT.

Het fantastische team van de GebarenChallenge

Iris Cops

Online Business Manager

Manon Franken

Klantenservice

Jolanda kwaak

Klantenservice

Esmee van Loon

Content Creator

Jenny Lenting

E-mailtechniek

Claire Boldewijn

Online Academie

Yvonne Lagewaard

Brand & Webdesign

Linda van den Brink

Front-End Developer

Alain Lankers

Back-End Developer

Laten we verbinden op social media

Volg de Gebarenchallenge op social media: