Mijn missie is dat iedereen in Nederland basiskennis van gebaren heeft. Zodat mensen zich niet meer buitengesloten voelen en communicatie leuker en makkelijker wordt.

Bianca van der Horst is initiatiefneemster van de Nederlandse GebarenChallenge en zelf slechthorend

Bianca is slechthorend geboren en heeft van haar handicap haar kracht gemaakt. Zij zet zich in om de samenleving toegankelijker te maken voor slechthorenden en doven.

Inmiddels werkt Bianca al ruim 15 jaar met jonge en volwassen slechthorenden en dove mensen. Ze heeft bij elkaar 10 jaar gewerkt bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) en Koninklijke Kentalis (het vroegere Effatha Guyot).

Om haar kennis en ervaring te verdiepen vertrok ze in 2007 naar Zuid-Afrika om 3 maanden te werken op een dovenschool. Daar leerde zij in sneltreinvaart de Zuid-Afrikaanse Gebarentaal en gaf de laatste maand workshops aan high-school leerlingen.

In 2012 startte ze haar eigen bedrijf: 100% Slechthorend. Met workshops, een informatieve website en Facebookpagina, en netwerkborrels heeft ze honderden slechthorenden in Nederland geïnspireerd om slim met hun gehoorverlies om te gaan.

Bianca was daarnaast ook de initiatiefnemer van het ‘slechthorendenbordje’ waarmee nu duizenden slechthorenden en doven in Nederland en België rondfietsen. Dit tweede bedrijf, Worldwide Visible, heeft ze verkocht om zich voluit te kunnen focussen op de Nederlandse GebarenChallenge.

In 2017 startte ze met de GebarenChallenge, toen vrienden in haar directe omgeving vroegen of zij hun op haar eigen enthousiaste manier gebaren wilde leren. Omdat iedereen drukke agenda’s heeft en ver uit elkaar woont, bleek een online programma de oplossing. Samen met deze vrienden schreven zich in 2017 nog 500 andere mensen zich in en zo rolde het balletje snel verder. Inmiddels heeft Bianca met de GebarenChallenge meer dan 4.000 mensen blij mogen maken.

Bianca woont samen met haar geweldige moeder en 2 lieve katertjes in Haarlem. En ze houdt enorm van echte kruidenthee en Tony Chocolonely melkchocolade!