fbpx

Mijn missie

is dat iedereen in Nederland basiskennis van gebaren heeft. Zodat niemand zich meer buitengesloten voelt en communicatie leuker en makkelijker wordt.


Bianca van der Horst is initiatiefneemster van de Nederlandse GebarenChallenge en zelf slechthorend

Ik ben slechthorend geboren en heb van mijn handicap mijn kracht gemaakt. Met mijn persoonlijke verhaal en kennis over dit onderwerp zet ik me in om de samenleving toegankelijker te maken voor slechthorenden en doven. Maar het gaat eigenlijk verder dan dat: ik wil dat niémand zich meer buitengesloten hoeft te voelen en iedereen met elkaar kan communiceren.

Jarenlange ervaring

Ik werk al ruim 15 jaar met jonge en volwassen slechthorenden en dove mensen, waaronder 10 jaar bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) en Koninklijke Kentalis (het vroegere Effatha Guyot).

Om mijn kennis en ervaring als trainer te verdiepen vertrok ik in 2007 naar Zuid-Afrika om 3 maanden te werken op een dovenschool. Daar leerde ik in sneltreinvaart de Zuid-Afrikaanse Gebarentaal en gaf de laatste maand workshops aan high-school leerlingen.

Ondernemer in hart en nieren

In 2012 startte ik mijn eigen bedrijf: 100% Slechthorend. Met onder andere workshops, een informatieve website en netwerkborrels inspireerde ik honderden slechthorenden in Nederland om slim met hun gehoorverlies om te gaan. Daarnaast was ik de initiatiefnemer van het ‘slechthorendenbordje’ waarmee nu duizenden slechthorenden en doven in Nederland en België rondfietsen. Dit tweede bedrijf, Worldwide Visible, heb ik verkocht om me voluit te kunnen focussen op de Nederlandse GebarenChallenge.

De GebarenChallenge

De Challenge begon oorspronkelijk klein, met vrienden die mij vroegen of ik hen niet op mijn enthousiaste manier gebaren wilde leren. Dat zette me aan het denken, want inderdaad was er op het gebied van gebarentraining niet veel keuze. Dat kon zo niet langer, dus ging ik met mijn ervaring, kennis en energie aan de slag en ontwikkelde een eigen methode.

Omdat iedereen drukke agenda’s had en ver uit elkaar woonde, was een online programma de oplossing. Dat bleek een schot in de roos. Voor mijn vrienden, maar al snel waren ook anderen dolenthousiast om kennis te maken met mijn unieke methode. Er schreven zich voor de eerste ronde in 2017 direct meer dan 500 mensen in. Inmiddels heb ik met de GebarenChallenge al meer dan 10.000 mensen mogen begeleiden!

Mijn basis
Samen met mijn geweldige moeder en 3 lieve katten woon ik in Haarlem. Ik houd enorm van echte kruidenthee en Tony Chocolonely melkchocolade!